Licenc érvényessége és használata

summ

Egy licencnek attól függően, hogy a benne foglalt feltételek teljesülnek vagy nem, lehet érvényes vagy érvénytelen.

A licenc akkor érvényes, ha a következő feltételek teljesülnek:

  • Többszörös licenc esetén még van szabad hely a tanuló számára. Ez akkor van így, ha a beállítható Felhasználói keret / User Limit értéket még nem érte el a tanulók száma, akik az adott licenchez kapcsolódóan tanulnak.

  • A bruttó- és nettó hozzáférési időkeretek nem merültek ki
  • A tanulónak nincs lejárt dokumentum érvényesítési kötelezettsége.
  • A tanulónak nincs a licenchez kacsolódó lejárt tartozása.

A feltételek több ponton ellenőrzésre kerülnek:

  • beiratkozáskor
  • kurzus minden egyes megnyitásakor
  • és tanulás közben is (ez a funkció később kerül megvalósításra).

Ha a vizsgálatkor a licenc érvénytelennek bizonyul, a tanuló nem tudja a feltételek teljesítésig megkezdeni, illetve folytatni a tanulást.

Amennyiben tanulói regisztrációhoz egy meglévő után újabb licenc kapcsolódik, a beiratkozáskor ellenőrzésre kerül a meglévő és az új licencek viszonya. Például ha egy tanuló licencét egy újabb licencre cseréli (pl. ingyenes licencről fizetősre vált), ellenőrzésre kerül, hogy az ajánlatban beállítottak szerint az új licenc megszerezhető-e. (Csak fizetés után használható licenc például nem használható első licencként.)

Az érvénytelen licenc estén a licenc felfüggesztésre kerül: nem lehet beiratkozni a kapcsolt kurzusra és nem lehet tanulni a licenc terhére. Erről a tanuló egy hibaoldalon kap értesítést, és a hiba okától függő továbblépési lehetőséget:

  • Ha egy tanulónak elfogy a licencben foglalt időkerete, lehetősége van újabb licenc megvásárlására. Ehhez a tanuló a az eredetileg elfogadott ajánlat megjelenítési csoportoldalra kerül továbbításra.

  • Ha lejárt fizetési kötelezettség kapcsolódik a licenchez, a tanuló a fizetési oldalra lesz továbbítva a tanuló. (Prepaid esetben az ajánlat elfogadásával közvetlenül a fizetési oldalra kerül a tanuló)

  • Ha a tanulónak lejárt szerződési kötelezettsége van,figyelmét üzenet hívja föl arra, hogy a szerződést töltse le, illetve küldje el, vagy vásároljon másik licencet.

Ahhoz, hogy az adott kurzus regisztrációt használni, azaz az ahhoz kapcsolódó kurzusban tanulni lehessen, a tanuló kurzusregisztrációjához legalább egy érvényes licencnek kell kapcsolódnia.

Előfordul, hogy egy tanuló adott kurzusregisztrációjához több licenc is tartozik (pl. a tanuló időkerete elfogyott és újabb licencre tett szert).

Azt a licencet, amelynek aktuálisan a terhére történik a tanulás, aktív licencnek nevezzük. Hogy éppen melyik a tanulóhoz kapcsolódó aktív licenc, az fel van jegyezve a tanuló kurzusregisztrációjában.

A nem aktív licencek és a regisztráció összekapcsolása új licensz esetén is megmarad, és ez biztosítja, hogy később is megállapítható, melyik licenc terhére mennyi tanulás történt, illetve, hogy a tanuláshoz a tanuló milyen licenceket használt.

A rendszerben az aktív licenc-kurzusregisztráció párhoz kapcsolva van nyilvántartva a licencben foglalt időkeretek állapota (fogyása).

Amikor egy licenc létrejön, a Nexius rendszerben bejegyzésre kerül az aktuális licenc-kurzusregisztráció páros létrejöttének dátuma. Ettől a dátumtól indul és a naptári napok hatására fogy a Bruttó hozzáférési idő / Gross time limit.

A rendszer ezen dátumértéket hasonlítja össze az aktuális dátummal, és ez alapján dönti el, hogy a tanulónak van-e még bruttó hozzáférési ideje.

Az Összes nettó használati idő a licenc-kurzusregisztráció pároknál van feljegyzve és és az ajánlatban foglalt nettó hozzáférési idő erejéig a tanulás hatására frissül (fogy). Az Összes nettó használati idő átível az elszámolási időszakokon.

Az Időszaki nettó használati idő nem a licenc érvényességének megállapításra, hanem az elszámoláshoz kapcsolódó érték.

Amikor egy tanuló tanul egy kurzuson, ebben az értékben kerül nyomon követésre az adott elszámolási időszakra vonatkozó időszaki használati idő.

Az Időszaki Nettó használati idő szintén a licenc-kurzusregisztráció pároknál van nyilvántartva, és az Ósszes nettó használati idő értékével egyszerre frissül.

Az Időszaki Nettó használati idő értéke előjeles egyenleg: a pozitív egyenleg azt jelenti, az adott licenc-kurzusregisztrációhoz nem tartozik elszámolatlan használat, ezzel szemben a negatív érték elszámolatlan használatot jelez.

Prepaid licenc esetén pozitív egyenleg kerül beállításra, amely nem mehet nulla alá.

A jövőben Postpaid licenc esetén az Időszaki nettó használati idő értéke nulláról indulva fogy, és elszámolási időszakonként elszámolásra kerül, így fizetési kötelezettséget generálva. Amint a használati idő el lett számolva, értéke ismét visszaáll nullára. (tervezett funkció)