Dokumentum érvényesítési kötelezettség

Ha az ajánlathoz kapcsolódik dokumentum-feltétel (azaz meghatározásra került dokumentumsablon), akkor a tanulónak az ajánlat elfogadásával dokumentum érvényesítési kötelezettsége keletkezik.

A dokumentumpéldány az ajánlathoz kapcsolt dokumentumsablonból jön létre, a rendszer a dokumentumpéldány letöltésekor automatikusan kitölti azt a licencbirtokos profiljának adataival, és elérhetővé válik a tanuló számára a tanulói felületen.

A dokumentumsablonról részletesebben a Dokumentumsablon fejezetben szóltunk.

A dokumentum letöltési URL-je a Kurzus lista és a Kurzus részletek oldalon a kurzus linkek között elérhető. A kötelezettség létrejöttekor a tanuló e-mailben is értesítést kap a kötelezettség részleteiről, és a letöltési URL-t is megkapja.

A dokumentum elfogadási határideje a dokumentumsablonhoz kapcsolt érték, de az egyes tanulókra a licenc keletkezésekor kerül kiszámításra.

Ha a dokumentumpéldány státusza az elfogadási határidő lejártáig nem válik elfogadottá, a licenc érvénytelenné válik, a kurzushoz nem fér hozzá tovább a tanuló.

A Beküldési határidő / Submission deadline érték a dokumentumsablon Elfogadási határidő / Acceptance deadline paraméterében megadott dátumértékből számított érték. Ez rendszer szinten az elfogadási határidő előtt 5 nappal van. A dokumentum letölthetőségével kapcsolatos tájékoztató email-ben a beküldési határidő van hangsúlyozva a tanuló felé, hiszen a tanuló szempontjából ez a jobban szem előtt tartandó határidő.

Ha egy dokumentum az elfogadási határidő lejárta után érkezik be, státusza akkor is elfogadottra állítható, és így a licenc ismét aktívvá válik.

A jövőben kivételes esetben egy adminisztrátor módosíthatja egy adott licenchez rendelt dokumentum elfogadási határidejét, így további hozzáférést biztosíthat a tanuló számára. Erre azonban csak olyan esetben kerülhet sor, ha a beküldött dokumentum. pontosításra, módosításra szorul. (tervezett funkció)

A dokumentum érvényesítési kötelezettség állapota a licencnél van nyilvántartva, az adminisztrátori felületen követhető nyomon, és értékei az alábbiak lehetnek:

  • Szükséges / Required - A dokumentum még nem lett letöltve, érvényesítése szükséges
  • Függőben / Pending - A dokumentum már le lettletöltve, de még nem érkezett vissza
  • Elfogadva / Accepted - A dokumentum visszaérkezett és elfogadásra került
  • Visszautasított / Failed - A dokumentum visszaérkezett és nincs rendben.

A dokumentum érvényesítési kötelezettség státusza az adminisztrációs felületen részben automatikusan állítódik be (a dokumentum létrejöttekor, letöltésekor és archiválásakor), részben pedig kézileg lehet beállítani (a dokumentum elfogadásakor, ill. nem elfogadásakor probléma esetén).

Adminisztrátori jogosultsággal az elmentett, a licenszbirtokos adataival kitöltött dokumentumpéldány és annak adatai megtekinthetők, és ha szükséges, a dokumentumpéldányok archiválhatóak is.

A dokumentum érvényesítési kötelezettség állapota a licenc ellenőrzés keretein belül kerül ellenőrzésre a licenc felhasználáskor és kurzusba belépéskor.

Ha be van állítva Dokumentum elfogadási határidő, akkor a határidő lejártáig a dokumentum elfogadási státusza nincs hatással a licenc felhasználására. Amennyiben azonban a határidő lejárt, a licenc inaktív lesz (a kurzuson nem lehet a licenccel tanulni), amíg a dokumentum érvényesítési kötelezettség nem kerül rendezésre.

Ha a beállított határidő nulla, akkor ahhoz, hogy a licencet használni lehessen, a dokumentum érvényesítési kötelezettséget rendezni kell.

Ha az ajánlatnál dokumentum érvényesítési és fizetési kötelezettség is keletkezik, és ennek a kettőnek a lejárati határideje egybe esik, akkor először kell a dokumentum érvényesítési kötelezettséget, és azt követően a fizetési kötelezettséget rendezni.