Felhasználó

A Képzésmenedzsment (LMS) rendszer felhasználói azok, akik regisztrálva vannak a rendszerbe, és ennek következtében egyedi azonosítóval (User ID) rendelkeznek. A felhasználókat, a felhasználók rendszertől független adatait (a tanulói profiladatokat) a rendszer adattároló IDP (Identity Provider) modulja tárolja a rendszer két másik fontos entitáscsoportjával, a szervezetekkel és az alkalmazásokkal, valamint a közöttük lévő kapcsolatokkal együtt.

A rendszerben tárolt de rendszertől független felhasználói adatok képezik a tanulói profilt. Ahhoz, hogy valaki a Nexius rendszer felhasználója legyen, elegendő egy név és a rendszer által generált, egyedi tanulói azonosító (User ID), amennyiben a tanulót egy külső alkalmazás (LTI) regisztrálta a rendszerbe. Ezek az adatok azonban nem elegendőek egy teljes felhasználói fiókhoz, mivel a rendszerbe való belépéshez szükség van a teljes név mellett egy működő e-mail címre és egy jelszóra is. Közvetlenül a rendszerbe történő regisztráció esetén ezeknek az adatoknak a megadását kéri a rendszer. Egyes kurzusokhoz ennél bővebb adatok, magasabb profilszint szükséges. Az így megadott adatokkal a tanulói profil bővül.

A tanulói profilról részletesen

A rendszerbe történő belépéshez, a rendszer (jogosultságtól függő, de teljes körű) használatához szükség van egy login névre. A login név a rendszerünkben egy aktív/active és visszaigazolt/confirmed e-mail cím. Az aktivitás azt jelenti, hogy a rendszerből nincs kitiltva - ez regisztrációkor automatikusan igazzá válik, de például egy sikertelen belépés miatt zárolt fióknál inaktivizálódik. A visszaigazolt/confirmed változó azt jelzi, hogy a rendszer (a regisztráció során küldött visszaigazoló e-maillel) megbizonyosodott-e róla, hogy az e-mail cím az adott felhasználóhoz tartozik. Az adminisztrátori felületen egy felhasználót megnyitva a login e-mail cím megtekinthető és eltávolítható, aktív/active és visszaigazolt/confirmed paraméterek változtatható, valamint további login e-mail címek a sorrend meghatározásával hozzáadhatók.

Külső alkalmazás által regisztrált tanulók nem feltétlen rendelkeznek loginnel, így ők a rendszerbe nem tudnak belépni, csak a külső alkalmazásba, és csak a külső alkalmazás által biztosított (az alkalmazás tulajdonosához rendelt) szolgáltatásokhoz, kurzusokhoz van hozzáférésük.

Egy felhasználóhoz (adminisztrátori felületen) megadható kommunikációs céllal másik e-mail cím. Ha ez meg van adva, akkor csak a fiókműveletek (jogosultságkezelés, meghívás, stb.) kapcsán kerül a login e-mail cím kommunikációs használatba, minden más kommunikáció a kontakt e-mail címre érkezik.

A felhasználóról tárolt egyik speciális adat a regisztráció során rögzített és minden bejelentkezéshez szükséges, fiókot védő jelszó. A rendszerben tárolt adatok mennyisége és érzékenysége miatt a jogosultsági szinteknek megfelelően egyre fontosabb, hogy ez a jelszó hatékony védelmet biztosítson. Ezt figyelembe véve a rendszer a különböző jogosultsági szintű felhasználóktól különböző erősségű jelszó megadását követeli meg. A jelszóról részletesen

A tanulókról a Properties fülön, könnyen bővíthető kulcs - érték párok formájában lehet hozzárendelni és tárolni a valamilyen okból szükséges további adatokat. Ilyen érték lehet például a KRESZ felfrissítő kurzusoknál a tanuló jogosítványkategóriája, vagy migrációs adatok.