Sikertelen bejelentkezés

A rendszer korlátozza a sikertelen bejelentkezési kísérletek számát; 10 próbálkozás után zárolja a felhasználói fiókot. Zárolt fiókba belépni illetve jelszót módosítani nem lehet.

Az alábbiak számítanak sikertelen bejelentkezési kísérletnek:

  • téves jelszó megadása a bejelentkezési felületen,
  • téves korábbi jelszó megadása jelszómódosítás esetén,
  • téves hitelesítő számsor megadása kétfaktoros azonosítás esetén,
  • téves jelszó megadása szervezethez való csatlakozás megerősítésekor.

A sikertelen kísérletek összeadódnak, és ha a sikertelen kísérletek száma eléri a 10-et, akkor a fiók zárolásra kerül, azaz a login Aktív / Active paramétere igazról hamisra változik. A zárolásról a rendszer hibaüzenetet és e-mail üzenetet küld. A sikertelen kísérletek száma a felhasználó számára nem ellenőrizhető, azonban az adminisztrátori felületen az adott felhasználót megnyitva a Hibás bejelentkezési kísérletek száma / Failed login count mezőben nyomonkövethető (de nem módosítható).

A sikeres bejelentkezés a sikertelen belépési kísérletek számlálóját 0-ra állítja, vagyis két egymást követő belépés során történt sikertelen próbálkozások száma nem adódik össze.

A zárolt (inaktív) felhasználói fiók elsődleges login-jének Aktív/Acitve paramétere hamis. Az inaktivitás oka (ami lehet 10 sikertelen bejelentkezési kísérlet vagy adminisztrátori átállítás) a log file-ban ellenőrizhető. A zárolásról a felhasználó e-mail üzenetet kap, valamint a bejelentkezési felületen az alábbi hibaüzenetet kapja: "A felhasználói fiók zárolásra került. Vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal! További információkért nézze meg a Tudástárat!". Zárolt fiókba belépni illetve jelszavát módosítani a fiók feloldásáig nem lehet, zárolt fiókba való belépési kísérletkor a jelszó ellenőrzése sem történik meg.

A zárolt fiókot rendszeradminisztrátori és rendszertámogatói jogosultsággal lehet feloldani, a tanuló ezt az ügyfélszolgálaton keresztül tudja kezdeményezni. A zárolt fiók visszaállításához az adminisztrátori felületen a Tanulók/Users menüpontban az adott felhasználót megnyitva az Általános/General fülön a felhasználó elsődleges login-jének Aktív/Acitve paraméterét újra be kell pipálni. Visszaállításkor a sikertelen belépési kísérletek számlálója visszaáll 0-ra.