Tanulói profil

A rendszerben történő regisztrációhoz néhány alapadat megadása elegendő, amivel a tanuló a Nexius felhasználójává és tanulójává válhat. Ezek az adatok (a név, a bejelentkezéshez használt e-mail cím és a jelszó) lesznek a tanuló profiladatai. Bizonyos kurzusokhoz azonban további, részletesebb adatok megadása lehet szükséges. Megadásuk esetén a felhasználói profil adatai a megadott adatokkal bővülnek, így egy későbbi, bővebb adatokat igénylő kurzus elvégzéséhez nem szükséges az adatok újbóli megadása. Négy, egyre bővülő adathalmaz megadására lehet szükség, ezeket nevezzük profilszinteknek. A tanulói profiladatokat a rendszer IDP (Identity Provider) modulja tárolja.

A felhasználó a tanulói profilját a jobb felső sarokban, a nevére majd a Profil/Profile menüpontra kattintva tudja megnyitni. Itt megtekintheti és módosíthatja megadott adatait (kivéve a születési és a szervezeti adatokat, ezek megadás után nem módosíthatók), megváltoztathatja jelszavát és a tanulói felület nyelvi beállításait. A megadott adatok mennyisége a tanulói profilszintjétől függ.

A rendszer négy egymásra épülő, egyre bővülő adatmennyiséget igénylő profilszintet különböztet meg:

  • Alapértelmezett / Default
  • Számlázáshoz / Billable
  • Szerződéshez / Contractable
  • Statisztikai / Statistical

Az adatvédelmi törvény értelmében a rendszer csak azokat az adatokat kéri, amelyek ahhoz a kurzushoz szükségesek, amelyre a tanuló be szeretne iratkozni, és az adott kurzus adminisztrátorai is csak ezeket az adatokat érik el. Ha később olyan tananyagra iratkozik be, amelyhez további adatok szükségesek, akkor a rendszer azokat a beiratkozáskor kérni fogja.

Alapértelmezetten egy regisztráló felhasználótól csak a teljes nevét és egy működő, visszaigazolt e-mailcímet kér a rendszer.

Térítésköteles kurzusok esetében a számla kiállításához szükség van a felhasználó számlázási adataira, vagyis a regisztrációs adatokon kívül még legalább egy lakcímre (ország, település, irányítószám, utca, házszám). Ha a levelezési cím nem egyezik a lakcímmel, akkor azt külön meg kell adni. A telefonszám megadása nem kötelező.

Egyes kurzusok esetén képzési szerződés kötése szükséges. Ehhez meg kell adni a születési adatatokat: a születési nevet, a születés helyét és idejét, valamint az anya születési nevét. Ezeket az adatokat a felhasználó később nem tudja módosítani.

Bizonyos kurzusok esetén törvényi kötelezettségünk a statisztikai nyilvántartásba vétel. Ezekhez a kurzusokhoz a felhasználó neme, munkajogi státusza (diák, alkalmazott, vállalkozó, munkanélküli, stb.), legmagasabb iskolai végzettség és a szakképesítések számának megadása szükséges.