A teszfeladatok lehetséges típusai

Az egyszeres választás az alapértelmezetten beállított feladat típus. Az alapértelmezett teszt objektumban a válaszlehetőségek radio gombokká alakulnak át, és közülük csak egyet lehet helyesnek jelölni.

Csatolható kép vagy videó is a feladathoz. Ezt a médiaelemet egy üres objektumba fogja betölteni a rendszer, aminek szerepelnie kell az oldalon (videó > video, kép > bitmap). Ezt ne keverjük össze a válaszlehetőségekhez csatolható képekkel. Már csak azért se, hiszen ezeket a teszt objektumos megjelenítéssel nem tudjuk megjeleníteni, csak mezőkkel és eseményekkel.

 1. Egyszeres választás: egyetlen jó válasz van.
 2. Ide írd a kérdés szövegét.
 3. Itt tudod eltávolítani a válaszokat.
 4. Válaszlehetőséghez csatolható kép.
 5. Jelöld be a jó válasz melletti négyzetet.

Az többszörös választás annyiban különbözik az egyszerestől, hogy az alapértelmezett teszt objektumban a válaszlehetőségek jelölőnégyzetekké (checkboxokká) alakulnak át, és közülük többet is kiválaszthat a felhasználó.

 1. Többszörös választás: több jó válasz lehetséges.
 2. Ha több jó válasz van, célszerű minden helyes válaszért pontot adni a tanulónak. Az ilyen feladatoknál először állítsd be, hogy összesen hány pontot ér az adott feladat, majd kattintsd be a „calculate partial” melletti négyzetet. Így minden helyes válaszért szerezhető részpontszám.

A sorrendbe helyezés feladatnál a válaszlehetőségeket megkeveri a rendszer és ezeket egymás alá rendereli ki, amik egérrel, drag’n’drop módszerrel sorba állíthatóak.

 1. Sorrend: A tanulónak valamilyen szempont szerint sorba kell tennie a megadott válaszlehetőségeket.
 2. Tedd a válaszokat helyes sorrendbe és akkor mentsd el a feladatot. A sorok mozgatásához használd az egeret, vagy az ablak alján található nyilakat.

Az értékadós feladat felhasználói oldalról egyfajta becslésre emlékeztet. Több beállítási, precízebb kontrollálási lehetőségünk van, ha a szókitöltős feladat, intervallumként megadott válaszlehetőségét választjuk.

 1. Értékadás: A jó válasz egy konkrét szám vagy egy zárt intervallum.
 2. Add meg a minimum és a maximum értékeket. Ebben az esetben csak a 2 fogadható el jó válaszként. Abban az esetben, ha a maximumhoz 4-et írsz, a jó válaszok: 2, 3, 4.

 1. Kiegészítés: A mondat egyes részeit kell pontosan megadnia a tanulónak.
 2. A többszörös választáshoz hasonlóan, itt is adhatsz részpontokat. A pontozással kapcsolatos szabályokat lásd feljebb.
 3. A szókitöltő feladat extra beállításai.
 4. A kérdésnél egyértelműen jelöld meg a kipótolandó szavak helyét, kapcsos-zárójelbe tett sorszámokkal, ami 0-tól indul.
 5. A válasz mellett add meg sorban, hogy az egyes szövegbeviteli mezőkbe milyen helyes választ vársz.

Ha a tananyag beállításainál (content configuration) a formula renderelés be van kapcsolva, akkor a display mezőbe írt LaTeX kódok is átforulnak képletekké. Képleteken belül beviteli mezőkké alakulnak a \FormInput{n} parancsok.

A helyes válaszlehetőségek értékeit felépítő karakterláncot nagy figyelemességgel kell létrehozni. Az érték lehet:

A szókitöltős feladat típussal nagyon sokféle feladatot elő lehet állítani. A beviteli mezők tulajdonságai komplexen állíthatóak. Ezek az egész feladatra vonatkoznak, nem pedig a válaszlehetőségekre külön-külön.

A pseudo feladatokat egyfajta csoportosító szándékkal hoztuk létre. A felületen látható, nem szerkeszthető -1 pont érték azt jelenti, hogy az adott feladatra nem szerezhető pontszám és nem örökli a kérdéscsoport pontszámát sem. A feladat renderelésénél a feladat kérdése, helper-jei használhatók, de válaszadásnál nem jelenítünk meg semmilyen tartalmi elemet. A teszt objektum üresen jelenik meg és nem foglal helyet. A kiértékelő táblázatban is megjelenik. A pseudo feladat nem jelenik meg a Flash-es kiértékelő táblázatban.