A négy szakasz

Egy működő teszthez összesen 4 szakaszt kell megszerkesztened:

  1. cover: bevezető-,
  2. default: teszt-,
  3. passed: sikeres befejező szakasz,
  4. failed: és sikertelen befejező szakasz.

A tartalmi oldalakon általában 1, a tesztoldalakon általában 4 szakasz van

A szakaszok szerkesztése a tartalmi oldalakhoz hasonlóan, itt is sablonok és események segítségével történik, és tetszőlegesen formázhatóak. Ebben a fejezetben áttekintjük, hogy milyen részekből és hogyan szerkeszd meg ezeket a szakaszokat.

Amikor a tanuló rálapoz a tesztoldalra, elsőként ez a szakasz jelenik meg. Itt értesül róla először, hogy egy tesztoldalon jár, így célszerű vizuálisan is elkülöníteni a tesztoldalakat a tartalmi oldalaktól.

A szerkesztéshez szükséges gomboknál válaszd ki a „cover” itemet és szerkeszd meg a szakaszt:

A szakaszok között ezekkel az eseményekkel lapozgat a tanuló. Mikor rákattint a tovább gombra, tulajdonképpen kicseréli a szoftver az első szakaszt a másodikra, ami tartalmazza majd a kérdéseket. Ezt jelenti az item change kifejezés.

Amikor a formázással is elkészültél, mentsd el sablonként, hogy máskor könnyedén fel tudd használni.

Ezen a szakaszon jelennek meg a tesztkérdések. A szerkesztéshez szükséges gomboknál válaszd ki a default itemet és szerkeszd meg a szakaszt. Az alábbi elemeket használd fel a szerkesztés során. Nézzük át, hogy milyen változókat használunk majd a szerkesztés során:

megnevezés karakterlánc
aktuális / összes kérdés {QST_NUMBER} / {QST_COUNT}
aktuális / összes pontszám {SCORE} / {MAX_SCORE}
követelmény {REQUIREMENT}%
kérdés / kérdésért kapható pontszám {QST} / {QST_SCORE}

  1. A teszttel kapcsolatos információk.
  2. Kérdés, és a kérdésért kapható pontszám.
  3. Gomb, amire kattintva megjelenik a következő kérdés.
  4. Válaszlehetőségek (tesztmező -alapsablon)

A feladatok között ezzel az eseményekkel lapozgat a tanuló. Mikor rákattint a tovább gombra, a rendszer betölti a következő feladatot. Amikor a formázással is elkészültél, célszerű elmentened sablonként, hogy máskor is könnyedén fel tudd használni.

Ha a teszt-mező auto-height beállítású, akkor a mező magassága felveszi az adott tesztfeladathoz generált válaszlehetőségek által definiált magasságot.

A tesztobjektumra duplán kattintva előjön a Teszt tulajdonságok ablak, itt be tudjuk állítani a teszt betűméretét és színét. Alapértelmezetten 12-es betűméret és fekete (#000000) betűszín van beállítva.

A tesztobjektum betűmérete és betűszíne

Amikor beállítottuk a kívánt változtatásokat, az eredményt tanulói előnézetben, illetve a tesztkérdéseknél a megnéz gombra kattintva tudjuk ellenőrizni:

A tesztobjektum betűméretének és betűszínének állítása

Kétféle szakaszt kell megszerkesztened, hiszen a tesztkitöltés eredményességétől függően az egyik fog csak megjelenni.

Helyes tesztkitöltést követően gratulálhatsz az eredményhez, ellenkező esetben javasolhatod az érintett témakör újraolvasását. Mindkét esetben célszerű megjeleníteni a tanuló összesített pontszámát vagy az elért százalékot, valamint vizuálisan ráerősíteni az eredményre.

A visszacsatolás egyaránt vizuális és informális:

Hasonlóan a sikertelen kitöltéshez, itt is ugyanazokat az információkat találja meg a tanuló.

Erre a szakaszra nem kell eseményt tenned, hiszen ez az utolsó szakasz az oldalon. A tanuló ezt követően a tanulói felület tovább gombjával lapozza tovább az anyagot.