A tesztoldal szerkesztése

A változók, vagy más néven “aktív elemek` helyére a szoftver mindig beilleszt valamilyen szöveges tartalmat. Ha például azt szeretnéd, hogy valamelyik oldalon megjelenjen a tananyag címe, akkor csak válaszd ki a {CONTENT_TITLE} változót és másold be a szövegsablonba. Nagyon praktikusak ezek az aktív elemek, mert ha például megváltozik a tananyag címe, akkor ezeken a helyeken automatikusan ki fog cserélődni. Az alábbi változókat tehát szövegmező részeként vagy esemény paramétereként tudod használni.

változó jelentése
{MAX_SCORE} maximálisan elérhető pontszám
{REQUIREMENT} elérendő százalék
{QST} a kérdés szövege
{QST_ID} Kérdés azonosító
{QST_EXT_ID} Külső azonosító
{QST_META_ID} Kérdés-meta azonosító
{QST_SCORE} a helyes válaszért kapható pontszám
{SCORE} aktuális tanulói pontszám
{PERCENT} tesztben elért százalék
{QST_COUNT} kérdések száma (összesen hányra kell válaszolni)
{QST_NUMBER} az aktuális kérdés sorszáma
{GROUP_COUNT} a kérdéscsoportok száma
{GROUP_TITLE} az aktuális kérdéscsoport címe
{TIME_LIMIT} a tesztkitöltésre mennyi idő áll rendelkezésre
{EXERCISE_TIME_SCALED} a feladat kitöltésére rendelkezésre álló idő százaléka
{TOTAL_TIME_SCALED} a tesztsor kitöltésére rendelkezésre álló idő százaléka
{LABEL} mezős eseményes feladatok szerkesztésekor egy válaszlehetőség

változó jelentése
{PAGE_TITLE} oldal címe
{PAGE_LABEL} oldal címe számmal
{CONTENT_TITLE} tananyag címe
{USER_NAME} a felhasználó neve
{USER_ID} a felhasználó azonosítója
{USER_ID_HASH} a felhasználó azonosítójának MD5 kódolt formája
{AUTHORS} a szerzők listája, vesszővel elválasztva
{PUBLISH_DATE} publikálás dátuma

A legtöbb változót jellemzően szövegmezőben használjuk, például a {QST} minden tesztsablonban szerepel. Azonban vannak esemény paraméterként hasznosítható változók, mint például a {EXERCISE_TIME_SCALED}, amely a width% eseménykezelővel párosítva alkalmas a rendelkezésre álló idő, állapotsávként (progress bar) való kijelzésére.

Figyelj arra, hogy mindig a fenti formátumot használd, vagyis: 2 kapcsos zárójel között csupa nagybetű és a szóköz helyén _ legyen. A kapcsos zárójel tartalmát ezután tetszőlegesen formázhatod.

Minden tesztoldal szerkesztése az alábbi lépésekkel indul.

Feladatcsoport: Feladatcsoportra akkor van szükség, ha nehézség és/vagy tematika szerint szeretnénk csoportosítani kérdéseket egy teszten belül. A feladatcsoportban szerepelhetnek egyszerű és összetett feladatok is. Igény szerint megjeleníthetjük mindet, vagy meghatározhatjuk a kérdések számát, sorrendjét, véletlenszerűségét (randomizálás). Minden feladatot egy csoport részeként kell létrehoznod. A csoportokat célszerű a feladatok nehézsége alapján megalkotni, mert alapértelmezettként egy csoportban minden feladatért ugyanannyi pont kapható. Így létrehozhatsz például egy-két és három pontot érő feladatokat tartalmazó csoportokat és eldöntheted, hogy a tesztben milyen arányban válogasson közülük a rendszer. Például 100 kérdésből 20-at hozzon fel a rendszer, és ebből legyen 5 hárompontos, 15 egypontos és 5 kétpontos. Egy kérdés egy tesztoldalon belül nem szerepelhet kétszer, hiszen ilyenkor előfordulhatna olyan eset, hogy egy tanulónak kétszer is feltesszük ugyanazt a kérdést, ráadásul pontot is csak egyszer tud számítani hozzá a rendszer.

Feladat: A kérdés és a hozzá tartozó válasz. Egy feladat lehet egyszerű és összetett. Minden feladatnak meg kell adni a típusát, a nehézségét, valamint be kell jelölni a jó válaszokat. Ha több jó válasz lehetséges, akkor célszerű részpontokat adni a jó válaszokért. Később még visszatérünk a pontozással kapcsolatos tudnivalókra.

A fejezet elején említettük, hogy a tesztoldal több szakaszból áll. Először szerkeszd meg ezeket a szakaszokat, majd vidd fel a feladatokat és a csoportokat.