Rejtett tananyag

Lehetőség van rá, hogy egy tananyag (kurzusobjektum) rejtettként szerepeljen egy kurzusban. Ez azt jelenti, hogy bár része a kurzusnak, de csak azok a tanulók látják és tanulhatják, akiknél a rejtettség felül van definiálva. Olyan kurzusok esetén lehet szükség erre a beállításra, ahol egy tananyagot kiegészítő szolgáltatásként nyújt a szolgáltató szervezet a tanulók egy részének, valamilyen külső (Nexius rendszeren kívüli) kritérium alapján. Fontos, hogy a rejtett tananyag opcionális tananyagként legyen beállítva, azaz a teljesítése ne legyen szükséges a tananyag elvégzéséhez.


Egy tananyag rejtettségét az adminisztrátori felületen a kurzus beállításai között lehet bekapcsolni. A kívánt kurzust megnyitva a Kurzusobjektumok / Course Objects menüpontba kell navigálni. Itt fel vannak sorolva a kurzus tananyagai. Kurzusobjektumok menüpont Az elrejteni kívánt tananyag részletes nézetében a Követelmények / Requirements beállításoknál kell a Rejtett tananyag / Hidden course object jelölőnégyzetet kipipálni, ezzel a tananyag alapértelmezetten hamis isHidden paraméterét igazzá tenni. A paraméter bekapcsolásával a tananyag az összes tanulónál rejtetté válik. Rejtett tananyag paraméter A paramétert a kurzus létrehozása és elindulása után, a kurzus lezárulásáig mindkét irányba lehet módosítani.

A Rejtett tananyag / Hidden course object paraméter bekapcsolásával a tananyag rejtetté, az összes tanuló számára láthatatlanná válik. Ezt a láthatatlanságot az egyes tanulóknál jelenleg csak külső alkalmazás tudja felülírni. A rejtett tananyagot csak azok a tanulók tudják megnyitni a tanulói felületről, akiknél a rejtett paraméter felül van írva. Vagyis rejtett tananyag esetén a kurzusban való megjelenést az határozza meg, hogy az adott tanuló IsHiddenOverride paramétere igaz-e. Ha a tananyag nem rejtett, akkor a tananyag az IsHiddenOverride paramétertől függetlenül látható a tanulónál. Vagyis:

kurzusobjektum rejtett
Hidden course object igaz
kurzusobjektum nem rejtett
Hidden course object hamis
tanulónál fölül van írva
IsHiddenOverride igaz
látja a tananyagot látja a tananyagot
tanulónál nincs fölülírva
IsHiddenOverride hamis
nem látja a tananyagot látja a tananyagot

Minden LTI-n keresztül történő tanulói belépésnél visszaáll a tananyagok láthatósága a kurzusobjektumhoz beállított értékre, és a rendszer ellenőrzi, hogy a külső alkalmazás azt felül kívánja-e írni az adott tanulónál. Ezt a felhasználó nem észleli, viszont így biztosítható, hogyha menet közben elveszik tanulótól a hozzáférést akkor a Nexius rendszerben is megtörténjen az elvétel.

Egy tananyag láthatóságát egy adott tanulónál a tananyagot tartalmazó kurzust megnyitva lehet ellenőrizni. A Kurzuseredmények / Course Results fülön a keresett felhasználó nevére duplán kattintva megjelenik a Course Activity fül, ahol az adott tanuló eredményei tananyagonként nyomonkövethetők. A Rejtett tananyag / Is Hidden oszlopban ellenőrizhető, hogy az adott tanulónál a tananyag rejtett (igaz / true) vagy látható (hamis / false).