Opcionális tananyag

Egy tananyag akkor opcionális, ha sem a befejezése (Befejezett / Completed paramétere), sem az eredményessége (Eredményes / Satisfied paramétere) nem szükséges a kurzus teljesítéséhez.

Fontos, hogy ha egy tananyag rejtett, akkor a teljesítése mindenképp legyen opcionális, különben egyes tanulók nem tudják teljesíteni a kurzust.

Ahhoz, hogy egy tananyag ne számítson bele a tanuló eredményszerzésébe (legyen opcionális), a kurzus Kurzus objektumok/ Course object menüpontjában a tananyag részletes nézetét megnyitva az alábbi beállításokat kell módosítani:

  • a Kötelező befejezni / Required for completed és a Kötelező jól teljesíteni / Required for satisfied paramétereket ki kell kapcsolni,
  • a Bejárási súlyozás / Progress weight és Teljesítési súlyozás / Measure weight beállításokat az alapértelmezett 1-ről 0-ra kell állítani.

    opcionalis-tananyag-beallitasa

Ha egy kurzusban opcionális tananyag szerepel, akkor annak a tananyagnak az eredményei nem befolyásolják a kurzus eredményeit sem pozitív, sem negatív irányba. A tananyagban a tanuló ettől függetlenül ugyanúgy szerez vagy szerezhet eredményt: az oldalak, leckék teljesítésével befejezetté / completed, a sikeres tesztkitöltésekkel eredményessé / satisfied, a két paraméter teljesülítésétől pedig a minimum tanulási idő letelte után teljesítetté / qualified válik a tananyag.

Az a kurzus, amelyben szerepel opcionális tananyag, 100%-os előrehaladással befejezhető anélkül, hogy az opcionális tananyagban eredményt ért volna el a tanuló. Ugyanakkor hiába teljesíti a tanuló az opcionális tananyagot, a kurzusban az előrehaladása továbbra is 0% marad, amíg a többi tananyagot meg nem nyitotta.

Ha egy kurzus összes tananyaga opcionális tananyag, akkor csak a minimum tanulási időt kell eltöltenie a tanulónak a kurzus tananyagában vagy tananyagaiban a kurzus teljesítéséhez. Ha a kurzusban minimum tanulási idő sincs megadva, akkor a tananyagokat csak megnyitni kell a kurzus teljesítéséhez.