Tanulás

A tananyaglista szűrhető a lista feletti szövegmezőbe beírt kifejezéssel. A szűrőkifejezés használata történhet alapértelmezetten szóközi vagy szókezdeti egyezéssel. A szűrő nem érzékeny a kis- és nagybetűk közötti különbségekre.

A jogosultságod szintjétől függ, hogy szerkeszteni is, vagy csak tanulni tudsz egy tananyagot. A jobb oldali oszlopban találod a lehetséges műveleteket. Válaszd ki, mit szeretnél csinálni, és kattints rá:

Minden tananyag a tanulói felületen keresztül jelenik meg, amelynek jelenleg több különböző elrendezésű és vizuális megjelenésű változata van.

A felület változhat, de a részei, a kezeléshez szükséges gombok mögött ugyanazok a funkciók állnak.

Tekintsük át a két leggyakoribb tanulói felület részeit!

Listázd ki a tananyagokat, majd kattints az egyik típusú megjelenítésre (HTML, Flash) a cím mellett.

Ide kattintva megjelenik a tartalomjegyzék.
A tananyag, a blokk és az oldal címe.
A tanulási folyamatot jellemző információk (tanulási idő, haladási ütem).
Lektori jegyzetek megjelenítése/elrejtése, CTRL-lal készítése.
Kilépés a tananyagból.
Lapozás előre, Az oldal újratöltése, és lapozás vissza.

A tanulói felület felső részében található a Tartalom Contents gomb. Ha erre kattintasz, az ablak bal oldalsó részében megjelenik az adott tananyag tartalomjegyzéke, amiben mindig az aktuálisan megnyitott oldal van kiemelve. Ennek a mérete növelhető, és csökkenthető is. A következő részben olvashatsz a tananyag felépítéséről részletesen. A tartalomjegyzékben lévő ikonok jelentéséről a státuszok részben olvashatsz. Az oldalakat dupla kattintással, a blokkokat pedig az előtte lévő ikonra kattintva tudod megnyitni, becsukni a ikonnal. Ha ismét a gombra kattintasz, a tartalomjegyzék eltűnik, és újra láthatóvá válik a tartalom. A címsorra kattintva megjeleníthető, és eltűntethető a tartalomjegyzék.

A jobb felső sarokban a következő információk jelennek meg:

Kommentek: Ezzel a funkcióval rögzítheted az anyaggal kapcsolatos észrevételeidet. A részletes használatáról a későbbiekben olvashatsz.

Jobb oldat felül Kilépés: Mindig erre a gombra kattintva zárd be az anyagot. Ha nem így teszel, a rendszer nem menti el az utolsó lapozás óta keletkezett tanulásra vonatkozó információkat.

Középen jelenik meg a tananyag.

Alul találod a navigációhoz szükséges gombokat, amelyekkel előre, vissza (next, previous): Előre-, illetve visszalapozhatsz a tananyagban. Frissítés (Reload): Szükséges lehet a bonyolultabb oldalak újraolvasása. Ezzel a gombbal a tanuló egy kattintással újratöltheti az oldalt.

Szürke a tovább gomb, amíg nem teljesíted az oldalt. Ha ekkor kattintasz rá, a rendszer figyelmeztet, hogy nem fejezted be az oldalt.

Zöld a tovább gomb, ha befejezted az oldalt és ellapozhatsz. Azt, hogy mitől lesz teljesített egy oldal, a szerkesztő, vagyis te fogod beállítani az események segítségével.