Issues fül

Miután elkészült a tananyag első verziója, a lektorálás, a próbatanulás, majd a javítás következik. A szerkesztők ezeket a feladatokat a tanulókkal és a lektorokkal együttműködve is elvégezhetik.

A lektorálás célja, hogy a pontatlanságokat, sajtóhibákat, szakmai tévedéseket javítani lehessen. A lektorok által felvett megjegyzések / kommentek megjelölik a hibát, és annak pontos helyét, jelentősen megkönnyítve ezzel a hiba elhárítását, mely a szerkesztők feladata.

A próbatanulás során az oktatási célközönségnek megfelelő laikusok tanulják végig a tananyagot. Feladatuk a nehezen értelmezhető részek kiszűrése. Olyan hibákat keresnek, melyek a tanulhatóságot befolyásolják.

A javítás során a szerkesztők elvégzik a szükséges módosításokat.

A próbatanulás és a lektorálás során észlelt megjegyzéseket a szoftveren belül a comments funkció segítségével lehet rögzíteni. Ez a funkció a tanulói felületről érhető el és nagyban segíti a fenti munkafázisokat.

Az észrevétel az tartalmi oldal meghatározott részéhez rögzíthető, így a szerkesztő tudni fogja, hogy melyik szövegrészleten, vagy képen kell változtatni. A tesztoldalnak jelenleg csak a nyitólapján lehet kommentálni, ha pontosan megfogalmazod az észrevételed és azt is leírod, hogy melyik feladatra vonatkozik. Mindez a tesztoldal sajátos felépítése miatt szükséges.

A kommentek mindig ezen a fülön, illetve magán az oldalon jelennek meg. A tananyag akkor tekinthető késznek, ha a lektorok minden oldalt ellenőriztek és az esetlegesen tapasztalt hibák javításáról meggyőződtek.

A hozzászólás elmentése után megjelenik a szöveg a zöld post‑it jellegű címkén.

Törekedj arra, hogy egyszerűen és pontosan fogalmazd meg észrevételeid, a címkéket mindig az oldal megfelelő része mellé helyezd, ez lehet egy ábra, kép vagy szövegrészlet.

Szerkesztőként és lektorként is szükséged lehet arra, hogy hozzászólj egy kommenthez. Ha nem értesz egyet vele, vagy nem egyértelmű az instrukció, fogalmazd meg az észrevételed.

Ezt követően mindössze annyit kell tenned, hogy megnyitod a kommentet és rákattintasz az ablak alján lévő Add comment gombra.

 1. Ide írd a megjegyzésed.
 2. Ezek a mezők automatikusan kitöltődnek.
 3. Miután kitöltötted a mezőt, mentsd el a hozzászólást.

Ha a tananyag olvasása közben látni szeretnéd az összes kommentet, mindössze annyit kell tenned, hogy rákattintasz a comments gombra és úgy lapozgatod a tananyagot. Ha ismét rákattintasz, eltűnnek a hozzászólások. Szerkesztőként a szerkesztői felületen keresztül célszerű megnyitnod a hozzászólásokat. Nyiss meg egy olyan anyagot a szerkesztőn keresztül, amiben vannak hozzászólások, majd kövesd az alábbi lépéseket.

 1. Kattints a struktúrában a jobb egérgombra, majd az Issue summary feliratra.

 2. Nyisd ki a blokkokat. Rajzszög jelöli azokat az oldalakat, amikhez komment tartozik. Ez változik az issuek státuszával: piros-new, sárga-active, zöld-modified, a többi státuszt nem jelöli, de elvileg azokkal szerkesztés közben nincs is munka. A státuszok ebben a sorrendben gyengülnek, ha van erősebb, akkor az a szín fog látszani, pl. 5 modified és 1 new is pirosnak látszik majd.

  • Ha a megjelölt oldalak fölé viszed az egered, megjelenik a kommentek státusza. Próbáld ki!

  Nézzük át, hogy milyen státuszai lehetnek egy hozzászólásnak:

  • New: Új hozzászólás, még semmi nem történt vele.
  • Refused: Ezzel a státusszal utasíthatod vissza a kérést, ha nem érzed jogosnak.
  • Active: Aktív a hozzászólás, vagyis nem javítottad még ki. Állítsd át a new státuszt erre, ha már megnézted a kommentet, de nem volt időd vagy nem tudod kijavítani. A szerkesztőknek kell dolgoznia vele és/vagy dolgoznak vele.
  • Modified: Hozzászólás javítva. A szerkesztők végeztek, a javítást ellenőrizni kell.
  • Resolved: (a régi closed) a módosítás, javítás elfogadva, a hozzászólás lezárva.
  • Postponed: Ez a státusz azt jelenti, hogy elhalasztod a javítással kapcsolatos teendőket.
 3. Nyisd meg azt az oldalt, ami mellett rajzszöget látsz. Ahhoz, hogy látható legyen a zöld címke a szerkesztői felületen, kattints a fenti menüsoron található nézet beállítások gombra, és kattintsd be a comments melletti mezőt, vagy kattints az issues fülre.

 4. Javítsd ki az oldalt és állítsd át a komment státuszát.

 5. Nyisd meg az issues fület és nézd meg ott is az oldalhoz tartozó kommenteket.

  1. Ha több komment van, az oszlopok fejlécébe kattintva sorba rendezheted őket.
  2. Minden komment külön sorban, a legfontosabb tulajdonságaival (leírás, státusz, fontosság) látható.

Előfordulhat, hogy túl sok komment lesz egy oldalon, aminek a nagy része már feleslegesen takarja el a képernyőt, hiszen a státusza arra utal, hogy nincs vele több teendő. Javasolt viszont, hogy ezt odafigyelve használjuk, mert egyesével nem, csak tömegesen lehet visszahozni őket.

Az ilyen jellegű észrevételeket egy kattintással el tudod rejteni.

 1. Amíg itt pipa van, addig nem fognak látszódni azok a kommentek, amiknek nem „active” vagy „new” a státusza.

Nem kell minden lapozáskor bekattintanod, ez egy oldalakon átívelő beállítás.

Az elrejtett kommentek ugyan nem látszódnak az oldalon, de az Issues fülön ugyanúgy megtalálod őket. A továbbiakban, ha újra látni szeretnéd őket az oldalon, csak kattintsd ki a filter inactive comments melletti mezőt.

Az editor szintű felhasználók és azok, akiknek az adott tananyaghoz szerkesztő, illetve még magasabb joga van, látják és át is tudják állítani az összes hozzászólást, bármelyik státuszra. A guest és user szintű felhasználók (akiknek nincs editor joga az adott tananyaghoz) csak a saját és a publikus hozzáaszólásokat látják. A guest/user az általa létrehozott issuekat modified státuszról resolved-ra tudja állítani, ha megfelelő a javítás, ha viszont nem fogadja el, vissza tudja állítani active-ra. Egyelőre az Issue details ablakban a lenyíló menüben a többi státusz is látszik neki, de ezek nem mentődnek, csak az active vagy a modified.