Státuszok

A Nexius e‑learning lehetővé teszi különféle tanulói statisztikák készítését. Ezek a statisztikák az e‑learninges oktatás legnagyobb előnyei közé sorolhatóak.

Képzeld csak el, milyen lenne, ha pontosan tudnád, hogy a tanulók mennyi időt töltöttek el tanulással egy zárthelyi vizsgára való felkészülés során. Ha egy ZH csoport szinten is értékelhetetlenül rossz eredménnyel zárul, annak több oka is lehet. A nehezen tanulható anyag, a lusta diákok és a rosszul feltett kérdések is rossz jegyeket eredményezhetnek.

Az elektronikus tananyagoknál a rendszer elmenti a tanulást jellemző információkat. Visszakövethető, például, hogy pontosan mennyi időt töltött el a tanuló egy adott oldalon, hány percig gondolkodott egy tesztkérdésen, vagy összesen hányszor töltötte ki a tesztet, amíg sikerült neki. Ezek az egyén- és csoportszintű statisztikák a későbbiekben segíthetik a tanulási folyamat tervezését, adott esetben rávilágíthatnak egy hibás tesztkérdés, vagy egy nehezen érthető rész jelenlétére.

Minden tanuló megkülönböztethető és visszakereshető a rendszerben, valamint az egyes oldalaknak különféle ún. státuszai vannak.

A státusz a tananyagoldalak és a tanuló kapcsolatát jellemző tulajdonság. Kezdetben minden struktúraelemnek nem látogatott státusza van, hiszen a tanuló egyetlen oldalt sem nézett meg.

Az a cél, hogy minden blokk és oldal elfogadott státuszt kapjon, így a teljes modul teljesített lesz. A státuszok rögzítésének kulcsszerepe van a tanuló haladását követő nyilvántartásban.

Általánosságban nem teljesített és teljesített státuszról beszélünk. Teljesített státusz kétféle módon szerezhető és mindig (szürke vagy zöld) pipák jelölik a tartalomjegyzékben. Az ikonok jelentéséről itt, a státuszok és tartalmi elemek összefüggéséről pedig itt olvashatsz.

Ha a tanulás végén nem minden oldalnak van elfogadott státusza, a tartalomjegyzéken keresztül meg tudod nézni, hogy pontosan melyek ezek.