Linkelés és fájlcsatolás

A Nexiusban több lehetőség is van egy tartalomhoz kapcsolódó fájl vagy online hivatkozás elhelyezésére. A legegyszerűbb eset, ha létrehozunk egy urlChange eseményt az oldalon, aminek bekövetkezésekor egy külső böngésző ablakban betöltődik a param-ban megadott cím. Ez egy igen gyors és egyszerű megoldás, de általában nem ezt javasoljuk, mert karbantarthatóság szempontjából előnytelen. Az alábbiakban nézzük meg a hivatkozások létrehozásának és a fájlcsatolásnak szakszerű megoldását. Tekintsünk a tananyaghoz kapcsolódó hivatkozásokra úgy, mint egy forrásanyag resource fajta, amelyet akár többször is felhasználhatunk. Ennek egyik esete, ha egy konkrét fájlt szeretnénk csatolni a megszerkesztett tartalomhoz, például egy pdf dokumentumot. Ezt kétféle módon is megtehetjük, csatolással vagy linkeléssel:

Mindkét esetben az elemtárban elhelyezett forrásanyagunkat (fájl vagy online hivatkozás) felhasználhatjuk a tananyagoldalon úgy, hogy hozzárendeljük egy tartalommezőhöz, például egy szöveg típusúhoz, amelybe azt írjuk: A dokumentum letöltéséhez kattintson ide. A csatolás esetén, a csatolt dokumentumok exportálás során bekerülnek a tananyagcsomagba és együtt utaznak a tananyaggal. Ennek eredményeként ahol a tananyag megnyitható, ott a fájl is elérhető lesz. Linkelés esetén a tananyagba csak egy internet hivatkozás fog bekerülni, aminek elérhetősége a tananyagon kívülálló okokból nem biztos, hogy megvalósul `például mert korlátozott a tanuló internetelérése).* Három esetben érdemes a linkelést választani a csatolással szemben:

Kifejezetten javasoljuk, hogy linkelés esetén is hozz létre az elemtárban egy online resource-t és azt kösd össze egy tartalommezővel. Ennek a megoldásnak az előnye az urlChange eseménnyel szemben, hogy a hivatkozás Nexius LCMS-en belül kereshető és könnyebben karbantartható marad. Mivel a metaadatok – mint például egy online resource – nincsenek verziózva, ha esetleg megváltozik a külső hivatkozás, akkor elegendő kikeresni az elemtárból az online resource-t, és megváltozatni a linket, mert ennek hatására a hivatkozás a rendszeren belül frissülni fog. A link megváltozása esetén az érintett tananyagokat exportálni kell, hogy a változás eljuthasson az LMS-ekbe is.

A Nexiusba felöltött fájlok metaadatai között minden esetben látható egy URL, ami az adott fájl szerkesztői rendszeren belüli elérési útvonalat mutatja. Ezt az URL-t nem szabad tananyagszerkesztés során felhasználni urlChange esemény paramétereként, mert ez az elérési útvonal csak azok számára működik, akik bejelentkeztek a Nexius rendszerbe és érvényes munkamenettel (session) rendelkeznek.

A tananyag exportálása után a link nem fog működni.

Ha a tananyaghoz fájlt szeretnél csatolni, akkor minden esetben három különálló lépésről kell gondoskodnod:

A fájlfeltöltés és tartalommezőhöz rendelés lépései a szerkesztői felületen külön-külön is elvégezhetők, vagy egyetlen összevont lépésben:

Ha egy fájl már hozzá van rendelve egy tartalommezőhöz (pl.: képmező, szövegmező, stb.), akkor létre lehet hozni egy olyan eseményt, amelynek hatására a mezőhöz hozzárendelt fájl letöltése külön böngésző ablakban megkezdődik. Az esemény kioldó általában click, az esemény kezelés helye az a mező, amelyhez a fájlt hozzárendeltük, az eseménykezelés módja load, az esemény param-ja pedig a fájlhozzárendelés indexe a tartalommezőben. Ha szövegmezőhöz kapcsoltuk a fájlunkat, akkor általában az első fájl a letölthető (index=0), ha pedig képmezőhöz, akkor sokszor a második fájl (index=1) a letölthető.

Ha hivatkozni szeretnénk egy külső weboldalra, vagy egy weboldalról letölthető fájlra, akkor a következő három lépésről kell gondoskodnod:

Online hivatkozás – a fájlfeltöltéshez hasonló módon – létrehozható az elemtárban vagy közvetlenül egy mezőhöz rendelve:

Az online hivatkozás külső böngésző ablakban való megjelenítéséhez szükséges esemény definiálása megegyezik a fájlcsatolás menete pontban leírtakkal.

A Nexius régebbi verziói úgy működtek, hogy az egyes tartalommezőkhöz csak egy darab, típusában illeszkedő fájl volt rendelhető. Például egy képmezőben csak egyetlen pixelgrafikus képfájl lehetett, a szövegmezőben pedig semmilyen fájl nem kaphatott helyet. Ez a működés később megváltozott az alább leírtak szerint.

A tartalommezőkhöz való forrásanyag csatolás szabályai a következők:

A tulajdonságok ablak fejlécében egységes helyen és azonos működés mellett helyezkednek el a feltöltéssel kapcsolatos gombok, melyek a következő funkcióval bírnak:

A tartalommező tulajdonság ablakának fejlécében található Resource gombnak igazán akkor van jelentősége, amikor

Nézzünk egy konkrét példát.

Van egy kép az oldalon, ami egy koalát ábrázol. Azt szeretnénk, ha a koalára kattintva betöltődjön egy érdekes cikk a koalák étkezési szokásairól.

 1. Ha a képmezőre kattintunk kétszer, majd a resource gombra, akkor a következő ablak jelenik meg.

  1. Az elemek közti tallózáshoz kattints ide (használata megegyezik a „Resources” fül használatával)
  2. Ezekkel a gombokkal tudod hozzáadni vagy elvenni a kiválasztott elemet a csatolmányokhoz.
  3. Ezekkel a gombokkal tudsz új fájlt vagy linket feltölteni.
  4. Itt jelennek meg a mezőhöz tartozó fájlok (ami jelenleg 1 kép).

A következő teendő a cikk hozzárendelése a mezőhöz. Ha ez egy internetes forrásanyag (és tudjuk, hogy a tanulóknak lesz internet elérhetőségük), akkor elegendő a link megadása egy online hivatkozáson keresztül. Nézzük mi a helyzet ilyenkor.

 1. Kattints az Add: online gombra. Ilyenkor megjelenik a tárolandó hivatkozás metaadat ablaka, amit ki kell töltened.

  1. Adj neki valamilyen érthető és magyarázó címet.
  2. Fogalmazz meg egy rövid leírást, hogy könnyebben meg lehessen találni az elemek között.
  3. Ide másold be a pontos linket. Az URL elején szerepeljen a protokollt jelző http kifejezés is.
 2. Válaszd ki az előbbiekben felvett linket a listából és kapcsold hozzá a mezőhöz.

  Miután kiválasztod és a plusz gombra kattintasz, megjelenik a jobb oldali listában:

  Ha az OK-ra kattintasz, akkor már működni fog a link, és a tartalommező újbóli kijelölése után a tulajdonságok ablak bal felső részében is látható lesz, hogy nem csak 1, hanem 2 fájl tartozik az adott objektumhoz.

Most nézzük azt az esetet, amikor egy fájl (pl.: egy pdf dokumentum) tartalmazza a koalákról szóló kiegészítést.

 1. Ha a fájl még nincs feltöltve a szerverre, az Add: file-ra kell kattintanod és fel kell töltened az érintett dokumentumot. Innentől kezdve minden lépés megegyezik az előzőekben ismertetett folyamat lépéseivel. Miután feltöltötted a fájlt, ki kell jelölnöd a listában és a plusz gombbal hozzáadnod a képhez.
 2. Ha a fájl már az elemek között van, akkor keresd meg, majd add hozzá a képhez.
 3. Az utolsó lépés a megfelelő esemény létrehozása.

Az előző részben említettük, hogy milyen következményekhez vezet az, ha egy fájlt nem csatolsz ténylegesen a tananyaghoz, hanem csak urlChange eseménnyel belinkeled. Ha a fájlt fizikailag is egy adott mezőhöz kapcsolsz, akkor exportáláskor a fájl a tananyaggal együtt mozog, így biztos lehetsz abban, hogy mindenki számára elérhető marad.

Most nézzünk meg egy olyan példát, amikor egy letölthető dokumentum szövegmezőhöz kapcsolódik és a szöveg egy kijelölt szava letöltési link-ként működik, tehát nem az egész szövegmezőre kattintás indítja el a letöltést, hanem csak egy kijelölt kifejezés a szövegen belül.

 1. Kattints duplán arra a szövegmezőre, amihez dokumentumot szeretnél csatolni és írd be a szöveget

 2. Kattints a szöveg tulajdonságok ablak fejlécében a feltöltés (upload) gombra.

 3. Válaszd ki a feltöltendő fájlt, töltsd ki a metaadat ablak legfontosabb mezőit, majd kattints az OK gombra. Ezzel feltöltődött a fájl a szerverre, ami bármikor előkereshető az elemtárból.

 4. Jelöld ki a szövegből azt a kifejezést, amelyet linkként szeretnél megjeleníteni.

 5. A szövegtulajdonságok ablakban a link mező add meg a kapcsolódó elem (jelen esetben az imént feltöltött fájl) indexét. Az első kapcsolódó fájl indexe nulla, írd be ezt.

 6. Kattints a plusz link melletti plusz gombra. Ennek hatására a link szövegdoboz tartalma megváltozik event:0-ra és a szerkesztőfelület események (events) fülén pedig megjelenik egy új bejegyzés, amelynek kioldója és kezelési helye egyaránt a szöveget befogadó mező. Például: on 5[0] link -> load 5 in 0ms, azt jelenti, hogy az 5-ös számú mezőben, a 0 indexű linkre kattintva töltődjön be az 5-ös számú mezőhöz kapcsolódó, param mezőben meghatározott – jelen esetben nulla – indexű elem.

 7. Válaszd ki az új eseményt az events fülön.

  1. Az esemény kiváltója egy text_link, a kezelésmódja pedig betöltés azaz load.
  2. A „param” mezőbe írt 0 jelen esetben azt jeleni, hogy a célmező nulladik indexű elemét kell betölteni.

  A load esemény segítségével betöltöd azt a mezőhöz tartozó fájlt, aminek az azonosítóját a param mezőbe írod. A számozás 0-tól kezdődik, ezzel jelöljük az első fájlt, amit feltöltöttél a mezőhöz. (A tartalommezők tulajdonságablakának resource gombjára kattintva meg tudod nézni, hogy milyen fájlok tartoznak az adott objektumhoz és pontosan hányadikat is szeretnéd kattintásra megjeleníteni.)

 8. Az oldal mentése és frissítése után ki tudod próbálni, hogy sikeres volt-e a fájl csatolása.

Habár a lehetőség adott, hogy egy tartalommezőhöz több elem is kapcsolódjon, leggyakoribbak az 1 mező – 1 fájl típusú hozzárendelések. Annak érdekében, hogy mindig a megfelelő megoldást hozd létre, az alábbi példák segíthetnek. Nézzük tehát, hogy milyen esetekben lehet szükség a 1 mező – több fájl kapcsolatokra:

A Nexius korábbi változataiban külső hivatkozások létrehozásához csak az urlChange esemény állt rendelkezésre. Ebben a pontban leírt szerkesztési műveletek használata ma már nem javasolt, csak a korábban szerkesztett tartalmak karbantartása miatt szerepel a dokumentációban.

Kétféleképpen tudsz a Nexiusban link eseményt létrehozni: mezőre vagy szövegrészletre kattintva. Mindkét esetben egy külön ablakban fog megjelenni a belinkelt weboldal, kivétel akkor, ha a link az éppen használt Nexius installációra mutat vagy csak egy fragment (kettőskereszt utáni) részt tartalmaz.

 1. Hozz létre egy click urlChange eseményt. Figyelj arra, hogy a nyíl és a zászló is ugyanazon a mezőn legyen.

 2. Másold be a param mezőbe a linket.

 3. Mentsd el és frissítsd az oldalt, majd a CTRL lenyomása mellett, próbáld ki az eseményt.

 1. Kattints rá kétszer egy szövegmezőre. A szöveg tulajdonságok ablakban jelöld ki azt a szövegrészletet, amihez szeretnéd hozzárendelni a linket.
 2. Másold be a linket a szöveg tulajdonságok ablak jobb oldalán lévő link mezőbe, majd nyomd meg a plusz gombot.

 3. Ekkor jelenik meg a link urlChange esemény az Events fülön. Automatikusan kék lesz az a szövegrészlet, amire kattintani kell:

 4. Mentsd el és frissítsd az oldalt, majd a CTRL lenyomása mellett próbáld ki az eseményt.

Gyakran megjelenik a tananyagban a szerző neve, elérhetősége. Be tudod állítani, hogy ha a tanuló rákattint egy mezőre, vagy egy szövegrészletre, akkor egy külön ablakban a levelező rendszer jelenjen meg az illető e‑mail címével. Ha a link helyére például ezt írod: mailto:lajos.kovacs@gmail.com, akkor onnantól kezdve egy kattintással lehet majd e‑mailt küldeni Kovács Lajosnak.