User / Felhasználó

A Nexius metaadat rendszerben a személyekre vonatkozó hivatkozások a felhasználókon keresztül valósulnak meg. A legtöbb személy jellegű metaadat, ami a tartalmi elemekhez kapcsolódik, valós felhasználókhoz köthető, de lehetőség van bejelentkezési jogokkal nem rendelkező személyek adatainak rögzítésére is. Például a tananyag szerzője sokszor nem esik egybe azzal a közreműködő személlyel, aki a tananyagot szerkesztette, ezért előfordulhat, hogy rendszeren kívüli embereket kötünk metaadatként egy tartalmi entitáshoz.

A User is a Keyword-ből származik, ezért rendelkezik a kulcsszó összes attribútumával. Ezen túl pedig a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

szöveg típusú tulajdonság

A User esetében a Label a megjelenítendő név, azaz a display name funkciót tölti be. Ezt használhatjuk becenév funkcióban, de arra is használható, hogy a különböző nemzetiségű felhasználók neve rögzítve legyen a számukra megfelelő sorrendben, például magyar nevek esetén családnév, keresztnév, míg angol nevek esetén pedig keresztnév, családnév sorrendben.

szöveg típusú tulajdonság

A felhasználó e‑mail címe. Javasoljuk, hogy a felhasználók működő e‑mail címeket adjanak meg, bár ez jelenleg nem szigorú követelmény. Az adminisztrátori felületen alapértelmezetten ebből képezzük a felhasználónevet.

zárt listából választható tulajdonság

A rendszerbe rögzített személyek általános, egész Nexius rendszerre kiható, jogosultsági szintje. Azt, hogy a felhasználó pontosan milyen tartalmakhoz fér hozzá, a felhasználói szinten kívül még tananyag és kurzus szinten lehet szabályozni. A felhasználói szintek a következők:

A jogosultságok részletes leírását az Adminisztrátori dokumentáció tartalmazza.