Képformátumok

Ha képformátumokról beszélünk, két főcsoportról kell említést tennünk: az állóképekről és a mozgóképekről, illetve ezek alcsoportjairól: a pixel- és vektorgrafikus fájlokról.

Számítógépes környezetben az ember többnyire RGB színskálát használ. Ez azt jelenti, hogy a monitoron megjelenített színek pirosból (Red), zöldből (Green) és kékből (Blue) állnak össze.

Ennek a három színnek 256 árnyalatát lehet megjeleníteni, amit 0-255 közötti értékekkel szokás jelölni. A Nexiusban és még sok más szoftverben azonban ennek egy 16-os számrendszerbeli kódját használjuk:

A karakterek 0-9-ig terjedő számok illetve a-f-ig tartó betűk lehetnek, így jön össze a 16 féle karakter. Pl.:

Szürkét akkor kapunk, ha minden színből egyforma mennyiséget keverünk bele. Ilyen pl az F5F5F5.

Ezt a színrendszert nevezik egyébként True color-nak, mert 2563 (vagyis kb 16,8 millió) színből áll. (A másik kétféle színrendszer a Web safe color, ami 256, illetve a High color, ami 2562, vagyis kb. 65.000 színből áll.)

A fenti három színt csatornáknak is szokták nevezni. Ezeken kívül létezik még az alfa csatorna, ami lehetővé teszi, hogy a kép átlátszó részeket is tartalmazzon. Ez szintén 256 elemű lehet, de leggyakrabban %-ban szokták megadni az értékét. A fájlformátumok közül a png teszi lehetővé az alfacsatorna elmentését, a jpg-nek nincsen alfa csatornája.