Mozgóképek a Nexiusban

Frame rate: Ez a hányados mutatja meg, hogy hány képkocka jelenjen meg 1 másodperc alatt, mértékegysége képkocka per másodperc (fps – frames per second). A televízión keresztül 25 képkockát látsz másodpercenként, de interneten publikált videóknál a letöltési idő minimalizálása érdekében alacsonyabb framerate-re lesz szükség. Általánosságban elmondható, hogy a 12 kép / mp még élvezhető minőségben jelenik meg, és 25-nél nagyobb számot nem érdemes beállítanod. Javasoljuk, hogy próbálj ki két-három beállítást a feltöltés előtt.

Size (méret): A videó méretét a képekhez hasonlóan képpontban adjuk meg (szélesség × magasság). A folyamatos megtekinthetőség érdekében ne haladja meg a 640 × 480 pixelt. Célszerű megtartani az eredetileg felvett videó oldalarányát.

Bitrate: Ez a hányados mutatja, hogy 1 másodpernyi videó mennyi információt tartalmaz, mértékegysége Kbps (kilobits per second). Fontos tudnod, hogy külön meg kell adnod a video- és audio bitrate-et. Törekedj a szükség (kép nézhetősége) szerinti minél kisebb értékekre, hiszen az a cél, hogy minden felhasználó meg tudja nézni a videót. A folyamatos lejátszáshoz szükséges internet letöltési sávszélesség a következő módon számítható ki: szükséges sávszélesség = (audio bitrate + video bitrate) × 1.2 Javasoljuk, hogy a videofilmek méretezésénél, 320Kbps sávszélességnél nagyobbat ne állíts be.

A fenti adatok megadása (becslése) először nehéznek tűnhet, de kis gyakorlással hamar bele lehet jönni.

Valószínűleg keveseket érdekel, hogy a böngésző egészen pontosan mit csinál, amikor elindítunk egy videofájlt, mégis érdemes ezt átfutni, mert segít a fogalmak megértésében. Egy videófájl legalább három rétegből áll.

A tároló/konténer formátum, ami magában foglalja az audio, videó és egyéb extra adatokat.

A video stream-ek, ami tartalmazza a video kodekkel kódolt nyers képi adatokat.

Az audio stream-ek, amely tartalmazza az audio kodekkel kódolt nyers hangokat.

Egyéb Extra adatok: Különböző extra adatok és metaadatok, pl.: nyelvi feliratfájlok

Egy lejátszó első feladata a konténer formátum értelmezése, második a video-, és a harmadik az audió stream dekódolása. Jelen esetben tekintsünk el az extráktól. Képzeljünk el egy videófájlt úgy, mintha kis csomagokat dobozolnánk és gyűjtenénk egy nagy konténerbe, tárolóba. A konténerek és a bennük található streamek formátuma egymástól teljesen független. A konténerformátumokhoz splitterre, a streamekhez kodekre van szükség. A kodek egy matemaikai módszer arra, hogyan csökkentsük a video, vagy audio fájl méretét. Az operációs rendszer alapértelmezetten tartalmaz számos splittert és kodeket, de ezen felül külön telepíthetünk újakat is.

Így egyértelmű már, hogy a konténerformátum illetve a videoformátum nem egymás szinonimái. Ha egy számítógép ismeri az adott konténerformátumot, és a benne lévő streamek formátumát is, akkor tudja azt lejátszani.

Rengeteg video és audio kodek létezik.

H264 VP8 THEORA MP3 AAC VORBIS
Asztali Chrome
- Android Chrome
- - iOS Safari -
Asztali Firefox
- - Asztali Internet Explorer -
- Android Browser
- - Asztali Safari -
- Asztali Opera - -
- - Asztali Edge

Megfigyeléseink a böngészők kodek kompatibilitásaira

Ha a böngészőnk, amin a videót szeretnénk megnézni, támogatja az mp4 containerbe ágyazott H.264 formátumú kódolású videókat, akkor azt a HTML lejátszó fogja lejátszani, ha erre nem képes, akkor ugyan ez a lejátszó megpróbálja a WebM konténert is. Ha ez se működne, akkor a Flash lejátszót használjuk legutolsó lehetőségként.

Egy videó lejátszásának lehetősége egy böngészőben

Különböző technológiák és böngészők miatt nem várható el, hogy 100%-ig ugyanazt az eredményt nyújtsák a videóink. Igaz ez főleg a színekre. Eltérő szoftvermegoldásokat használhatnak a különbözően kódolt videófolyam adatra, videójavító mechanizmusokra, beépülőikre. Ezeket földi halandóként nehezen befolyásolhatjuk. Érdemes a videókat minden egyes lépésnél (létrehozás, konvertálás) sRGB színprofillal menteni.

Megfigyeléseink alapján a következőt vonhatjuk le:

Nincs olyan konténer/kodek kombináció, amit minden böngészőben le lehet játszani. Ez a közeljövőben nem valószínű, hogy változik, ezért ahhoz, hogy minden különböző eszközön és platformon nézhetővé tegyük, elkészült videóinkat több formátumba kell konvertáljuk.

Javaslatunk a következő táblázatból az első sor, és a második kettőből:

Konténer Video kodek Audio kodek Kiterjesztés
MP4 H.264 AAC .mp4
WebM VP8 Vorbis .webm
OGG Theora Vorbis .ogg

A flashes videókat átkonvertálással ezekre a formátumra hozzuk.

A pixelgrafikus mozgóképeket videónak szokás nevezni, mely többnyire valamilyen felvevővel rögzített képsor vagy számítógéppel készített prezentáció, melyet ennek megfelelő formátumba konvertáltak. Mozgóképet .mp4 video formájában lehet feltölteni. A videófájlok konvertálásáról itt olvashatsz. Streaming videó készítésére is van lehetőség.

A streaming video olyan videó, aminek lejátszásához nem kell az egész fájlt előre letölteni, hanem a lejátszás közben is folytatódik a letöltés. Ha nem megfelelő a sávszélesség, akkor akadozni fog a videó.

A vektoros animációk általában valamilyen szoftverrel, pl Flash-sel készülnek, ahol interaktivitást is vihetünk az animációkba. Ilyenek például a játékok. Ezeket a flashes videókat átkonvertálással .mp4 formátumra hozzuk.

Ha fel szeretnél tölteni egy videót és valamiért nem sikerül, konvertálásra lehet szükség, amit az alábbiaknak megfelelően tudsz elvégezni.

A kapott médiaanyagot a MediaCoder (MediaCoder, http://www.mediacoderhq.com/) szoftverrel is konvertálhatjuk. Elég letölteni a MediaCoder Web Video Edition változatot, hiszen ez direkt erre a tevékenységre lett optimalizálva.