Vonal

Most jöjjön egy olyan elem, amit nem találsz az alapsablonok közt, hanem az oldalon kell létrehoznod.

A nyilak és vonalak nagyon hasznosak az oldal szerkesztése során. Segítségükkel a fontos oldalrészek felé irányíthatod a tanulók figyelmét, összekapcsolhatod a logikailag összetartozó elemeket, stb.

Alapértelmezettként fekete, 2 pixel vastag vonalat tudsz húzni, és ezután tudod megváltoztatni a vonal tulajdonságait. Nézzük, hogyan csinálod mindezt!

 1. Első lépéseként válaszd ki azt a mezőt, amiben el szeretnéd helyezni a vonalat, vagyis a bal egérgombbal kattints rá egyszer.

  Ez a mező bármilyen rendezőmező, akár az oldalsablon is lehet. Célszerű minden vonalat egy újonnan behúzott, üres rendezőmezőbe tenni, mert a vonalakat sajnos nem lehet másolni és egérrel mozgatni. Viszont, ha beleteszed őket egy mezőbe, akkor magát a mezőt minden további nélkül sokszorosíthatod, vagy mozgathatod.

 2. Ezután az egér jobb gombjával kattints a mezőbe és válaszd a Draw new line opciót. Ekkor a szülőmezőben megjelenik egy kis kör, ez lesz a leendő vonal kezdőpontja. Rákattintva piros színű lesz, így átmozgathatod a mező megfelelő részére (tartsd lenyomva az egér bal gombját és húzd oda). 

 3. Amint elhelyezted a vonal kezdőpontját, már tudod is húzni a kívánt méretű és irányú vonalat. Még egy kattintással megadhatod a vonal végpontját, ami szintén piros színű lesz. Ekkor megjelenik a középpont is, ami kék színű.

 4. Görbítsd meg a vonalad! Húzd el valamerre a kék pöttyöt. Ha duplát kattintasz a középpontra, az újból egyenes lesz.

 5. Rajzolj törtvonalat! A végpont megadáskor tartsd lenyomva a CTRL billentyűt és úgy kattints. Így több töréspontot is megadhatsz. A törtvonal végpontját a CTRL lenyomása nélkül add meg.

  Ha már egy meglévő vonalat szeretnél folytatni, kattints rá, nyomd le a CTRL-t, majd folytasd a vonal rajzolását. Ez azonos azzal a lépéssel, mintha kijelölés után a jobb egérgombra kattintanál és az Add anchor-t választanád.

 6. Változtass a vonal tulajdonságain. Kattints rá egyszer, majd változtasd meg a vastagságát, a színét és a kezdő- és a végpont alakját.

  1. Nyíl vagy vonal vastagsága.
  2. Itt tudsz változtatni a végpontok méretén.
  3. Nyíl vagy vonal színe.
  4. Itt tudod beállítani, hogy vonal, nyíl vagy pötty legyen-e az egyenesed két végén.
 7. Csinálj egy balról jobbra mutató 5 pixel vastag piros nyilat. A nyíl mérete 15 pixel legyen.

 8. Másold le ezt a nyilat. Ugye emlékszel még, hogy önmagában a vonalakat nem lehet másolni? Ha nem, olvasd el az 1. lépést.