Oldalintéző (page navigator)

Az oldalintéző a szerkesztői felület bal oldalán kapott helyet, a Test és Resources fülek között. Segítségével könnyebben navigálhatunk az oldal elemei között és bizonyos parancsokat is elvégezhetünk.

A „Test” fül alatt találod az oldalintézőt:

Ez a fül is az Edit gomb megnyomása után aktiválódik.

Mikor rákattintasz a fülre, mindössze egyetlen elem látható. Amint belekattintasz az oldalba, automatikusan kibomlik az alatta található struktúra, így hierarchikusan is látható lesz az oldal felépítése.

Nézzük, mit jelentenek az egyes struktúraelemek:

  1. Az oldalhierarchia legfelső szintjén a szakasz (item) áll. Látható, hogy ez a 0. szakasz az oldalon és a 2921-edik a rendszerben.
  2. A szakaszokat mezők (field) építik fel. A mellettük lévő szám az adott oldalon belüli egyedi azonosítójuk (ID).
  3. Az objektumok neve a következő szint: OBJECT / Objektum típusa (pl.: text, image) / ID, ahol az ID a rendszeren belüli azonosítószáma a feltöltött elemnek (pl.: egy kép azonosítója).

Az egyszerűség kedvéért nézzük végig az oldal egy részletének felépítését.

  1. Rendezőmező.
  2. Az rendezőmezőben lévő első szövegmező.
  3. Az rendezőmezőben lévő második szövegmező.
  4. A szövegmezőhöz csatolt fájlok, melyek vizuálisan nem jelennek meg az oldalon.

Jelenleg az oldalintéző fő funkciója, hogy megkönnyíti az oldalon található elemek áttekintését és egyszerűbbé teszi a köztük való navigálást. Ez különösen fontos abban az esetben, amikor egy objektumhoz több fájlt szeretnénk csatolni, vagy bonyolultabb, többrétegű oldalt szerkesztünk.

Az oldalelemek kijelölése történhet az oldalon vagy az intézőben: ha az egyik helyen kiválasztunk egy elemet, az a másik helyen is ki lesz jelölve.

A fájlok metaadatainak szerkesztését is könnyedén megtehetjük, ha az intézőben a megfelelő fájlra kattintunk.

A későbbiekben az oldalintéző ezen alapfunkciójához további, az oldalelrendezést és az eseményezést segítő funkciók fognak kapcsolódni, amelyekkel könnyebbé és gyorsabbá válik az interaktív oldalak szerkesztése.