Publikálás

Tananyag közzétételéhez először létre kell hozni az adott tartalomhoz egy publikációs ágat, majd az ágat megnyitva publikálni kell egy tananyagverziót. A publikációs ágat ezután kurzusobjektumként kurzushoz lehet rendelni, a kurzusban tanuló felhasználók a tananyag megnyitásakor az ág lefrissebb verzióját fogják látni.

Publikációs ágat csak superuser jogosultságú felhasználó hozhat létre, adminisztrátor felhasználónál nem látható az Új ág / Create publish branch gomb a felületen.

 1. A tananyaglistázó felületen kattints a publikálni kívánt tananyag mellett a Publikálás / Publish gombra!

  tananyag publikálása

 2. A gombra kattintva megjelenik a tananyag publikációs ágainak listája az ágak címével és azonosítójával. Az egyes ágak mellett fel van tüntetve, hogy export ágról van-e szó, illetve hogy az adott ágban új verzió létrehozására csak superuser, vagy adminisztrátor is jogosult.

  publikációs ágak listája

 3. Kattints az Új ág / Create publish branch gombra.

  új ág

 4. A felugró ablakban a tananyag címe alatt az alábbi beállításokat kell megadni:

  • Az ág címe. Érdemes törekedni a publikációk különbségét megragadó elnevezések választására, amelyek jelzik például hogy kinek, vagy milyen célra, milyen kurzushoz jött létre az adott publikáció.
  • Lehessen-e egyszerűsített beállításokkal, adminisztrátori jogosultsággal is verziót létrehozni a publikációs ágban.
  • Szerepeljenek-e a tananyag tesztjeiben a válaszlehetőségek. Bemutató tananyagok esetén a tesztválaszok kihagyhatók.
  • Végrehajtson-e a rendszer publikálás oldali struktúraellenőrzést. Struktúraellenőrzéskor a verzió létrehozásakor kiválasztott szabvánnyal veti össze a rendszer a tananyag szerkezetét. A paraméter alapértelmezetten igaz, nem SCORM szabványos példányok létrehozása esetén kikapcsolható. Nem szabványos példányok jellemzően exportként, esetenként standalone publikációként jönnek létre.
  • Azt is itt lehet beállítani, hogy az ág példányai exportként jöjjenek létre.

  publikációs ág létrehozása A paraméterek megadása utána Mentés / Save gombra kattintva létrejön a publikációs ág.

 5. A publikációs ág létrehozása után a rendszer automatikusan megnyitja az ágat, amelyben publikálható az ág első tananyagverziója.

Verzió létrehozására superuseren kívül adminisztrátor is jogosult lehet, ha az adott publikációs ágban a csak haladó beállításokkal / advanced only paraméter hamis.

 1. Publikálás előtt győződj meg róla, hogy nincs már teendő az anyaggal, senki nem dolgozik már rajta, és SCORM kompatibilis a struktúra (nincs például blokkon kívüli oldal). Ellenőrizd a tananyaglejátszó felületet és a tananyag SCORM szabványos működését érintő beállításokat a Tananyagbeállításokban, valamint a kategóriát és a nyelvbeállítást a Content Meta Editorban.

  content metaeditor

  Ha nincs megadva nyelv, vagy kategória, akkor hibás verzió jön létre.

 2. A publikációs ágak listázófelületéről a Megnyitás / Open gombbal nyisd meg a publikációs ágat, amelyben új verziót szeretnél létrehozni.

  publikációs ágak listája

 3. A megnyitott publikációs ágban fel vannak tüntetve az ág adatai és beállításai, és listázva vannak a már létrehozott verziók.

  verziók listája

 4. A létrehozáshoz az Új verzió / Create version feliratra kell kattintani.

  új verzió

 5. A felugró ablakban a tananyag és az ág címe, valamint azonosítója alatt meg kell adnod a megjegyzést / Release notes, ami a verzió létrehozásának okát, célját, és a változtatásra utaló információkat tartalmazza.

  új verzió popup

  A felugró ablakban superuserek számára további beállításokra van lehetőség, de az alapértelmezett beállítások a rendszeren belüli publikálásra vannak megadva, változtatásuk nem javasolt.

 6. Nagyverzióváltás esetén a felugró mezőben be kell pipálni a Nagyverzió létrehozása / Major upgrade paramétert. A jelölőnégyzet csak superuser jogosultság esetén módosítható.

  Az első létrehozott verzió mindenképpen nagyverzióként jön létre a jelölőnégyzet beállításától függetlenül.

 7. A létrehozáshoz kattints a Mentés / Save gombra! Ekkor létrejön a verzió, és a megadott beállításokkal megjelenik a verziólistázó felületen.

 8. Ha a rendszer végzett a korábban kért publikációkkal, és a generált tananyagcsomag elkészült, akkor a rendszer e-mail üzenetet küld a publikálást elindító felhasználónak sikerességéről vagy sikertelenségéről. Az e-mail az alábbi adatokat tartalmazza:

A példány akkor is létrejön, ha a publikálás sikertelen, vagyis hibás verziót eredményez valamilyen beállítás miatt. A hibás verziót megjavítani nem lehet, a hiba elhárítása után új publikáció során egy új verziót kell létrehozni. A publikációs lista utolsó sorában megjelenik az aktuális publikáció státusza, ami háromféle értéket vehet fel: Sikeres / Sikertelen / Folyamatban

Státusz