Relatív pozícionált mezők

Az abszolút és a relatív pozícionálás fogalmáról már korábban olvashattál, de itt egy kis emlékeztető:

A mezőket alapértelmezetten abszolút módon tudod pozícionálni és méretezni. Ez azt jelenti, hogy a mezőt a szülőmezőhöz viszonyított koordináták segítségével tudod pozícionálni, minden irányba tudod mozgatni, méretén minden irányban változtathatsz.

Ha a szülőmezőt relatív pozícionáltra állítod, akkor a benne lévő gyerekmezők bizonyos szempontok szerint vertikálisan vagy horizontálisan egymás mellé fognak rendeződni. A mező tulajdonságok ablakban tudod megadni ezeket a szempontokat.

Az alábbiakban mindennapi példákon keresztül gyakorolhatod a mezők pozícionálását.

Próbálj meg válaszolni a kérdésekre, majd olvasd el a válaszokat úgy, hogy a kérdésekre kattintasz.

 1. Összesen hány mezőt látsz a képen?
 2. Milyen viszony van a mezők között?
 3. Hányféleképpen lehet mindezt megszerkeszteni?

Alább meg tudod nézni ugyanezt a képet bekapcsolt keretekkel, illetve a hozzá tartozó tulajdonságok ablakot. Ezzel ki fog derülni, hogy milyen egyéb megoldásokat használt a szerkesztő.

Próbálj meg válaszolni a kérdésekre, majd olvasd el a válaszokat úgy, hogy a kérdésekre kattintasz.

 1. Hogyan vannak pozícionálva a gyerekmezők?
 2. Milyen egyéb szempontok szerint történik a pozícionálás?
 3. Miért szürke a magasság melletti két mező?
 4. Milyen egyéb beállításokkal lehetne még tökéletesebbé tenni a sablont?

Jelenleg nem lehet táblázatot készíteni a Nexiusban, de relatív pozícionálással és méretezéssel ez is megoldható.

Fontos, hogy az alábbi módszerrel csak egyszerűbb táblázatok elkészítését javasoljuk. Ha bonyolultabb (pl.: nagy, összevont cellákat is tartalmazó) táblázatokat szeretnél beszúrni a Nexiusba, akkor szerkeszd meg táblázatkezelő szoftverrel és illeszt be vektorgrafikus (emf vagy wmf formátumú) ábraként. Erről bővebben itt olvashatsz.

 1. Húzz be egy rendezőmezőt az oldalra, majd tegyél bele egy szövegmezőt.

  A szövegmezőnek (1) állíts be egy 8 pixeles térközt (padding) (2), kattintsd be a „height” melletti négyzetet (3) és adj neki valamilyen háttérszínt.

 2. Másold le ezt a szövegmezőt és tedd mellé a másolatot.

 3. Állítsd vertikálisan relatív pozícionálásra a szülőmezőt. Állítsd át „left”-re és „top”-ra az igazítás melletti mezőket.

 4. Állítsd át a második szövegmező színét és írd át benne a szöveget.

 5. Készíts a második szövegmezőből néhány másolatot és tedd a többi mellé. A színt tetszés szerint változtathatod. A lényeg, hogy a cellák a későbbiekben jól elkülöníthetőek legyenek.

 6. Állítsd be, hogy a szülőmező olyan széles legyen, mint a gyerekmezők. Ide kattintva tudod ezt megtenni:

 7. Ez lesz a táblázatod egyik oszlopa.

 8. Húzz be egy rendezőmezőt az oldalra és másold bele a szülőmezőt háromszor és töröld ki az eredetit (jelenleg még nem aktív a kivágás parancs, így minden másolás után ki kell törölnöd az eredeti mezőt).

 9. Állítsd be az újdonsült szülőmezőre azt, hogy a gyerekei legyenek horizontálisan pozícionáltak, és szélessége egyezzen meg a gyerekek szélességével. Értelemszerűen töltsd ki a táblázat másik két oszlopát is:

  Ha most kikapcsolod a kereteket, megnézheted a táblázatod tanulói szemmel is.

 10. Állíts be egy 1 pixeles keretet az oszlopoknak. Mivel itt három oszlopról van szó, három szülőmező keretét kell beállítanod.

  Jelöld ki az egyik cellát, majd nyomd le a SHIFT + nyilat. Ilyen módon a mező szülőmezőjét tudod kijelölni. A SHIFT + nyíllal a gyerekmezőket, míg a SHIFT + illetve nyilakkal a testvérmezőket tudod kijelölni. Így a szorosan egymáshoz igazított mezőket is könnyedén ki tudod választani.

 11. Ezt követően már el tudod menteni a sablonok közé, és a későbbiekben bármikor felhasználhatod. A sablonok készítéséről a következő fejezetben olvashatsz. A szülőmezőből csinálj majd sablont:

  A fenti táblázatot az oszlopok egymáshoz illesztésével hoztuk létre, de az is tökéletes megoldás, ha a sorok elkészítésével kezded a szerkesztést. Mindig aszerint építsd fel a táblázatod, hogy milyen célra fogod használni, és várhatóan milyen irányban fog bővülni, inkább vízszintesen, vagy függőlegesen. Ezen kívül, a width % és height % funciókkal beállíthatod, hogy a cellák mérete milyen mértékben igazodjon a táblázat méretéhez. Így, ha növekszik a táblázat mérete, a cellák vele arányos módon fognak megnőni.