Tananyaglejátszó

A tananyag megtekintése, vagyis maga a tanulási folyamat egy önálló szoftver, a Tananyaglejátszó (SCP) segítségével történik. A tananyaglejátszó megjegyzi a haladási adatokat, és segítségével van lehetőség az interaktív tartalmak megtekintésére, a feladatok és tesztek elvégzésére.

Regisztráció Bejelentkezés Tanulói felület Beiratkozás Kurzus Tananyag Tananyaglejátszó

A Tanulói felületre való bejelentkezés után Aktuális / Active fülről tudja megnyitni a tanuló a kívánt kurzust, majd a Tananyag indítása / Launch content gombra kattintva elindul a tananyag a tananyaglejátszóban.

A tananyaglejátszó funkciógombjai a lejátszó fejlécén és láblécén találhatók, ezek beállítástól függően tananyagonként eltérőek lehetnek. A tananyag működése, a keret és a tartalmi részben szereplő gombok, ikonok működése a tananyagok elején bemutatásra kerül.

A fejlécen a következő gombok szerepelhetnek:

  • könyv ikon, amelynek segítségével a tanuló megnyithatja a tananyag tartalomjegyzékét, ahol át tudja tekinteni a tartalmi egységeket, látja, hogy mely egységeket teljesítette már és mik vannak még hátra, valamint a tananyag egy kívánt tananyagoldalra tud navigálni,
  • az éppen megnyitott tananyag, fejezet és tananyagoldal címe,
  • szem ikon, amelynek segítségével a tanuló megnyithatja a legutóbb elvégzett tesztjéhez kapcsolódó tesztkiértékelő táblázatot (ha közben nem vált eszközt vagy böngészőt), és
  • Kilépés gomb, amellyel a tanuló bezárja a tananyagot. A lejátszó ilyenkor elmenti a haladási adatokat, és következő megnyitáskor a kilépés helyéről folytathatja a tanuló a tanulást.

A fejlécen szerepelhet még:

  • a tananyag százalékos teljesítettségét mutató sáv és érték
  • óra:percben kifejezve az, hogy az utolsó indítás óta mennyi időt töltött tanulással
  • szövegbuborék ikon, amelynek segítségével megjegyzés küldhető egy tananyagoldallal vagy akár az egész tananyaggal kapcsolatban.

A tananyaglejátszó láblécén beállítástól függően oldalnavigációs gombok, Súgó, Fogalomtár, vagy akár Youtube csatorna is elhelyezhető.

A tananyag tartalmi részébe szabadon beépíthetők további funkciókat ellátó gombok, amelyek egy-egy, vagy akár az összes oldalról elérhetők.

A tananyaglejátszó keretén csak a tartalomjegyzék, a cím és a Kilépés gomb elérhető

A tananyaglejátszó keretén navigációs gombok, Youtube csatorna, megjegyzésküldés, Fogalomtár és a haladás megtekintése is elérhető

A tananyaglejátszó keretén felül a haladás megtekintése és a megjegyzésküldés gombok között a tesztkiértékelő táblázatot megnyitó szem gomb is elérhető. A szem ikon a példában még nem aktív (még nem lett teszt kitöltve.)

Internetkapcsolat hiánya esetén az eredménymentés és a következő oldalra lépés nem működik. Ezért, ha tanulási munkamenet közben megszűnik az internetkapcsolat, a lejátszóban a következő hibaüzenet figyelmezteti erre a tanulót:

Nincs internet kapcsolat. / You are offline.

Ha az internetkapcsolat helyreáll, a következő üzenet jelenik meg a lejátszóban:

Az internet kapcsolat visszaállt. / You are back online.

Ha egy tanuló tanulás közben megváltoztatja számítógépe rendszeridejét (például mert megpróbálja meghosszabbítani a tesztíráshoz rendelkezésre álló időt), a Nexius rendszer automatikusan kilépteti a tananyagból.

Mivel a rendszerben automatikus mentés csak oldalváltáskor, tesztek befejezésekor és kilépés gombbal való ! kilépéskor történik, a rendszeróra teszt közben átállításakor a tesztben már kitöltött válaszok is elvesznek.